Závod s vločkou: Krkonošská 70

Krkonošská 70 je dálkovým lyžařským během s nejdelší tradicí u nás. Vznikl v roce 1955 na základě myšlenky obnovy tradice hlídkových závodů. První ročníky pořádaly dnes už neexistující oddíly TJ Slovan ÚV ČSTV a TJ RH Hradec Králové. TJ Lokomotiva Trutnov je hlavním pořadatelem od roku 1986. V roce 2010 se stal závod součástí Stopy pro život.

odznaky k70

V prvních letech se dokonce vůbec název závodu neuváděl, později se začal nazývat „Po hřebenech Krkonoš“. V roce 1987 se závod uskutečnil po roční pauze na nové trase a s novým názvem – Krkonošská sedmdesátka – Memoriál doc. Dr. Miroslava Hlaváčka. Od roku 1989 nese již tradiční jméno Krkonošská 70.

Historicky 1. ročník se konal 6. března 1955 v rámci celostátní spartakiády. Vypsána byla pouze kategorie mužů a zúčastnilo se pět 10členných hlídek. Do historie vstoupil 10. ročník, který se konal 8. března 1964, kdy se poprvé účastnily ženy a absolvovaly trať 25 km. Prvního ženského závodu u nás se zúčastnilo 15 desetičlenných hlídek a hned následující ročník přinesl změnu, kdy startovaly ženy pouze v 5členných družstvech.

Další 12. ročník se vyznačoval počínajícím nástupem masovosti, která trvala několik následujících let. Závodu se účastnilo i více než 5 000 účastníků, pro jejichž průjezd byla stávající trať naprosto nedostačující a docházelo k poškozování chráněné vegetace. Nejen z tohoto důvodu byl závod v roce 1986 z rozhodnutí Ministerstva kultury ČSSR zrušen.

V dalších letech se trasa legendárního závodu neustále měnila a v roce 1992 došlo k další významné změně v pravidlech. Poprvé startovaly všechny hlídky pouze pětičlenné. A nebyla to jediná novinka. Nově se objevil symbol vločky, který byl později (v r. 2004) registrován jako ochranná známka.

V roce 2018 došlo k dalšímu průlomu, kdy na start hlavního závodu na 70 km se mohly postavit i ženy. Nevznikla nová kategorie, ale v rámci mužské kategorie bylo povoleno smíšené družstvo. V posledních letech se závod hlídek koná na tratích 70, 50 a 25 km a závod jednotlivců na 50 a 25 km.

Trasa závodu se během jeho historie mnohokrát měnila. V letech 1959–1975 vedla ze Špindlerova Mlýna přes Mísečky, Dvoračky, Voseckou boudu, Martinovu boudu, Petrovku, Špindlerovku, Luční boudu, Liščí horu, Lučiny a zpět přes Klínovky do Špindlerova Mlýna. V roce 1976 došlo k úpravě trati, která nově vedla po cestě Československého přátelství na Obří boudu a Luční boudu. Tato verze obstála až do inkriminovaného roku 1985, kdy se stala nevyhovující a rok poté byl závod zrušen. V následujících letech se hledala nová trasa závodu, která by vyhovovala náročným požadavkům pořadatelů a zároveň byla bezpečná pro závodníky. V roce 2003 dostál závod poprvé svému jménu a trať mužské kategorie se prodloužila na plných 70 km. Trať vedla ze Svatého Petra přes Hromovku, Krásnou Pláň, Přední Planiny, Klínovky, Bufet, Liščí horu, Pražskou boudu, Kolínskou boudu, Václavák, Vlašské boudy, Krausovy boudy, Pardubické boudy, Friesovy boudy a zpět přes Bufet, Klínovky, Zadní Struhadla a Hromovku do Svatého Petra. Nynější trasa je podobná: závodníci startují ve Svatém Petru a pokračují přes Hromovku, rozcestí Struhadla, Krásnou Pláň, Srub, Liščí cestu, rozcestí nad Tetřevími Boudami, Zahrádky, vysílač, Pražskou boudu, Krausovy boudy a Pardubické boudy, dále pak pod Kolínskou boudou přes Pražskou boudu, Liščí cestu a zpět do cíle na Svatém Petru.

Z důvodu, že se jedná o závod hlídek, vede po hřebenech Krkonoš a jednotliví členové musí být po celou dobu závodu pospolu, bylo zapotřebí stanovit kontrolní průjezdy. Na nich stáli rozhodčí, kteří do papírových startovních průkazů zapisovali časy průjezdů. V roce 1994 došlo k průlomu a papír byl nahrazen čipy, ale bohužel se inovativní metoda ještě neujala a pořadatelé se vrátili k papírovým kontrolám. Ačkoli v dnešní době jsou již plně využívány čipy, které jsou přímo ve startovních číslech, na kontrolách stále stojí rozhodčí s deskami a papírovými formuláři, kam zapisují průjezdy jednotlivých hlídek. Na trati je v dnešní době celkem 5 kontrol, které jsou označeny symbolem K.

Ke Krkonošské 70 neodmyslitelně patří účastnický odznak, jehož tvar se v průběhu let měnil. Nejdříve byl hranatý, poté kulatý a po zavedení ochranné známky ve tvaru vločky. Při 65. ročníku byl vydán retro odznak, který měl opět kulatý tvar. Nejen v mnoha domácnostech letitých účastníků byste jistě mohli unikátní sbírku odznaků z Krkonošské 70 naleznout, největší sbírku ovšem naleznete ve Ski Museum Harrachov: https://skimuseum.cz, které určitě stojí za to navštívit.

Krkonošská 70 není pouze o výkonech, ale svým specifickým pojetím závodu hlídek je nesmírně přitažlivá svou ideou přátelství, parťáctví a sounáležitosti. Každoročně se setkáváme s vynikajícími výkony jednotlivců i celých družstev. Závod je neuvěřitelně fyzicky, ale i psychicky náročný, plný prudkých stoupání a náročných úseků. Při příznivých podmínkách však nabízí krásné výhledy do kraje a nádhernou zimní krajinu vrcholků Krkonoš. Kdo v cíli zažije kolektivní radost z absolvovaného závodu, chce ten pocit zažít znovu. A o tom je Krkonošská 70.

 

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965

logo stopa pro zivot