Krkonošská 70 se pojede. Napadl sníh a Italové se odhlásili

Je rozhodnuto, pojede se! Legendární závod v běhu na lyžích - Krkonošská 70 - v sobotu na startu přivítá účastníky 65. ročníku. Nedostatek sněhu na trati zažehnala víkendová chumelenice a závod nezruší ani hrozba koronaviru, ačkoliv pořadatelé museli přijmout některá opatření.

„Ještě v sobotu jsme měli 150 přihlášených, k dnešnímu dni už máme 550,“ potěšil šéfa organizačního štábu K-70 Petra Musila nárůst závodníků. Jejich počet by se v sobotu mohl přiblížit i k sedmi stovkám. „Z našich zkušeností víme, že tak stovka lidí se přihlásí ještě na místě, takže sice oproti minulým létům zaznamenáme nějaký pokles, ale vzhledem ke špatné zimě, to nebude tak hrozné,“ prohlásil předseda Lokomotivy Trutnov.

k70 2020 001

Organizátory dlouho trápil nedostatek sněhu na horách, ale nyní hlásí skvělé podmínky. „O víkendu napadl pěkný sníh a napadlo ho hodně,“ zdůraznil Petr Musil. Stejně jako ostatní pořadatelé veřejných akcí však musel se svými spolupracovníky v posledním týdnu řešit ještě jiný problém, a to výskyt koronaviru v naší republice.

Na toto téma vedení závodu diskutovalo s ředitelem Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivanem Kučerou a místostarostou Trutnova Tomášem Hendrychem. „Aktuálně však nevidíme žádný problém, proč by se závod nemohl uskutečnit, takže pokud se během následujících dvou dnů nic nestane, proběhne v plném rozsahu,“ sdělil Musil, ale přiznal, že pořadatelé museli přijmout určitá hygienická opatření.

Děvčata vyřizující prezentaci budou používat hygienické rukavice. Zároveň pořadatelé předem na e-maily rozeslali přihlášky a umístili je i na Facebook, aby je závodníci nevyplňovali na místě, ale mohli si je přivézt už vyplněné z domova.

Také na občerstvovačkách budou všichni pracovat v hygienických rukavicích. „Zrušili jsme jablka a banány nebudou připravené na hromádce, ale vždy se rozkrojí až před závodníkem. Zvýšený důraz bude kladen i na to, aby nedošlo k dvojímu použití kelímků, ty se budou odhazovat do připravených pytlů,“ prozradil Petr Musil.

Krkonošská 70 je věhlasný závod, který na start samozřejmě láká i zahraniční lyžaře. „Letos máme přihlášeno asi dvacet závodníků z pěti států,“ potvrdil Musil. Mezi startujícím ovšem nebudou dva Italové, kteří původně plánovali na krkonošské hřebeny vyrazit. „V pondělí jsme jim napsali a v úterý jsme od nich dostali zprávu, že nepřijedou,“ dodal pořadatel k odhlášení italských běžkařů.

Největší novinkou 65. ročníku je závod dětí K-700, který se uskuteční v areálu ve Svatém Petru po odstartování dospělých lyžařů. To mimochodem opět (už po více než dvacáté) provede v 8 hodin ráno starosta Trutnova Ivan Adamec. Závod dětí na 700 metrů volnou technikou je pro lyžaře od 7 do 12 let. Startovné je zdarma a každý v cíli obdrží medaili.

Jako každý rok se všichni účastníci Krkonošské 70 mohou těšit na účastnický odznak. Ten letošní ovšem bude výjimečný v tom, že je vymyšlený v retro stylu. Je kulatý a podobný tomu z dvacátého ročníku.

A co se ještě týká hlavního závodu, zbývá si položit jednu, již trošku tradiční otázku: Obhájí prvenství v nejprestižnější kategorii K70 opět hlídka Kasper - Swix Teamu Trutnov? Lyžaři v oranžovo-černých kombinézách budou útočit na šesté vítězství v řadě…

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Foto: Miloš Šálek


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965

logo stopa pro zivot