Hrdinové jsou ti na gumě, pronesl dvacetinásobný účastník K-70

Trutnov - Na začátku sezony měl zlomenou nohu a říkal si, že už trénink nedožene. Ale dohnal to. Podřídil tomu vše. Jak se blížil start na Krkonošské 70, bál se, aby neonemocněl. „Nechtěl jsem dát ani pusu manželce, která marodila, takže doma mám teď skoro rozvod,“ žertoval Petr Holub, člen letošní nejrychlejší hlídky. A pozor! Již dvacetinásobný účastník tohoto nejstaršího českého závodu.

„Vždycky jsem si říkal, že až mi bude padesát, chtěl bych ještě aspoň jednou vyhrát sedmdesátku,“ přál si trutnovský lyžař, který právě v letošním roce oslaví kulaté jubileum.

Krkonošská sedmdesátka je pro něj srdeční záležitostí. Nejvíce se mu líbí myšlenka týmového pojetí závodu. Jak si všichni přejí. Jak si závodníci připravují lyže a říkají si, co namazali. Jak na sebe volají, když jedou, aby zjistili, jestli někomu nedocházejí síly. A když pak někdo cítí, že je na tom mizerně, nestydí si říct o pomoc. „Takhle to funguje a je to super,“ hovořil o kouzlu týmového ducha. Díky tomu nemá tento závod obdoby.

I vítězná hlídka Kasper Swix teamu si letos na trati pomohla „špagátem“. Když Pavel Šimek vykysal, připnul si ho za záda Petr Javůrek. „Já jsem na to dneska neměl, abych ho mohl potáhnout. Byl jsem rád, že jedu tak nějak, jak jedu,“ přiznal Petr Holub. Podle něj jsou ale právě ti, co jsou přivázáni na gumě, největší hrdinové. Ví to z vlastní zkušenosti.

„Rozhodně si nepředstavuj, že se vezeš jako ve vleku, že tě někdo táhne. Ty musíš jet stejně, ovšem přitom jsi v háji a prožíváš totální muka. Nejsi schopný zvednout ruce ani nohy, přestáváš vidět, cítíš každý sebemenší hup. Kdybys jel sám, tak to třeba i vzdáš. Proto klobouk dolů před každým, kdo to dobojuje,“ pronesl trutnovský lyžař a vysekl poklonu všem účastníkům závodu.

Na jeho startu se poprvé objevil v roce 1979, kdy ještě družstvo tvořilo deset běžkařů. „Vím, že jsem na ně čekal asi hodinu na Bufetu,“ vzpomínal. Jak postupně lyžařsky rostl, dostával se do lepších týmů. „Většinou to pak bylo i na mně, abych dával kluky dohromady. Teď je to lepší,“ pochvaloval si, že se stal součástí Kasper Swix teamu, který sdružuje laufaře z Trutnova a okolí.

Jako člen party obhájců měl před letošním závodem celkem jasno, jak to dopadne. „Říkal jsem lidem, že když nebudeme na bedně, tak to bude neúspěch. Pak jsme zjistili, že nejedou některé silné týmy, a tak jsme žili v představě, že musíme vyhrát,“ nepřipouštěl si jinou možnost. A proto od začátku do konce do toho šlapali, ačkoliv asi mohli jet i trošku volněji. „Nic jsme nechtěli podcenit,“ zdůraznil. Z vítězství měl velkou radost.

Běžcům na lyžích zima sice pořádně komplikuje život, ale Krkonošská 70 se povedla nad očekávání. „Doufám, že si letos ještě někde zazávodíme,“ vyslovil na závěr přání Petr Holub. Rád by vyrazil na Hančův memoriál, který se jezdí jako laufařeské mistrovství České republiky na Horních Mísečkách. „Mísečky jsou kopce a to mi sedí,“ uzavřel.

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
twitter: michalbogan

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965

logo stopa pro zivot