Premiéra skifaře Ondřeje Synka na Krkonošské 70

Kdekoliv se objeví, převyšuje všechny ostatní o pěkných pár centimetrů. A taky ho nikdy neopouští dobrá nálada. Tu si přijede užít spolu s ostatními běžkaři na sobotní Krkonošskou 70 LAWI, mistr světa, Evropy a medailista z OH veslař Ondřej Synek.

tn KPZ-Synek5

O našem nejlepším skifaři Ondřeji Synkovi je známé, že rád zkouší různé sportovní disciplíny. V teplých měsících jezdí na horském kole, rád běhá, a v zimě neváhá vyměnit tekuté skupenství vody za to pevnější a vyrazí na lyže. Krkonošská 70 bude pro Ondru po Jilemnické 50 ZP MV ČR letošním druhým závodem na běžkách v rámci série ČUS Stopy pro život. Ondra nám před sobotním startem odpověděl na několik otázek.

Kdo tě přivedl ke sportu a kdy jsi začal s běžeckým lyžováním?
K veslování mě přivedl bratranec ve 13 letech, a lyžovat jsem začal s rodiči už někdy v pěti. Na běžkách jsem ale stál úplně poprvé někdy v osmi letech. To bylo takové oťukávání. V juniorském věku jsem pak pokračoval a často jezdil na běžkařská soustředění. Díky tomu jsem se běžeckou techniku lépe naučil.

Jezdíš na závody sám, s kamarády nebo s rodinou?
Při závodění na běžkách mě baví nejvíc právě to, že se sejdu s přáteli, pokecáme, vyhecujeme se. Mít společný zážitek a podělit se o něj, to je nejvíc. A jezdí se mnou taky moje žena Pavla. Věnuje se na závodech prodeji oblečení značky Tufte Wear. Tuhle skvělou značku založil můj kamarád a soupeř, dvojnásobný olympijský vítěz Olaf Tufte z Norska. Musím se přiznat, že od té doby, co jsem prádlo ekologicky vyrobené z bambusu na vlastní kůži vyzkoušel, žádné jiné nenosím. Je strašně příjemné.

tn KPZ-Synek3

Dal sis pro letošní sezónu nějaký běžkařský cíl nebo běháš jen tak pro radost?
Běžkování je jedna ze součástí mého veslařského tréninku. Takže běhám rád a celkem hodně, cíle si ale žádné nedávám. Tedy kromě toho hlavního - dojet do cíle živý a mít dobrý pocit... Jinak si myslím, že se mi celkem daří i závodně :)

Co víš o Krkonošské 70 a na jakou trasu si troufneš?
Vím, že je to závod s dlouhou historií, legenda, a že je ve veslařské rodině hodně oblíbený. Spousta kluků z vody ji jezdí. Proto se těším, že se s nimi potkám. Pojedu individuální trasu na 50 km, jedu poprvé, tak z ní mám velký respekt.

Ve Stopě jsi letos už závodil, co bys chtěl na zavíráku série po zkušenosti z Jilemnické 50?
Hlavně potřebuji vylepšit mázu, i když v Jilemnici lyže jely dobře... No a vzít si hůlky s většími košíčky, protože se mi to posledně strašně bořilo. Jinak bych rád dojel do cíle samozřejmě co nejlépe, ale konkrétní výsledek si neodvážím tipovat.

Jak se ti líbí na víkendových akcích „pro život"? Chystáš se i letos sednout na horské kolo a rozdat si to s ostatními na některé trase Kolo pro život?
Akce „pro život" mám moc rád. Jejich atmosféru a propojení sport - rodina – příroda, to se mi líbí. Navíc je tu perfektní servis pro účastníky. Na Kolo pro život se chystám určitě. Moc mě kolo baví a navíc je to zase vhodná součást tréninku. Chtěl bych pár závodů objet a dojet do cíle celý. A taky chci letos poprvé vzít děti, aby zkusily dětský závod.

To rádi slyšíme. Užij si závod a držíme palce do nové sezóny.

tn KPZ-Synek4


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965

logo stopa pro zivot