Krkonošská 70 hlásí novinky: nejdelší trať se otevírá ženám

Trutnov - První březnová sobota, zasněžené kopečky Krkonoš a závod v běhu na lyžích? Tohle spojení nemůže představovat nic jiného než legendární Krkonošskou sedmdesátku. Letos se uskuteční již po třiašedesáté. Pořadatelé z trutnovské Lokomotivy mají pro běžkařské nadšence připravených několik novinek, které umožní ještě větší prožitek ze závodu.

Jednou z hlavních změn oproti posledním ročníkům je, že na trati budou opravdu pouze lyžaři. Došlo ke zrušení závodu fatbiků. „Ať v zimě patří hory lyžařům, takže jsme se pro ně rozhodli vytvořit větší komfort,“ uvedl ředitel K70 Petr Musil. I když na fatbikách se po trati pohybovalo jen okolo 30 jezdců, dokázali asi i v takovém počtu, podle připomínek z cíle, svou přítomností komplikovat život lyžařům.

Dále organizátoři vyslyšeli volání některých žen, které projevily zájem zajet si celou sedmdesátku. To doposud možné nebylo, aby ženy startovaly na nejdelší vzdálenosti. „Nedělali jsme novou kategorii, ale v rámci pětičlenného družstva jsme jim povolili start v rámci smíšeného družstva. Tyto týmy však budou normálně hodnoceny v kategorii mužů,“ vysvětlil Petr Musil.

Třetí letošní novinka má vizuální efekt, protože se týká označení tratě. Přes celý Skiresort Špindlerův Mlýn je rozmístěné nové značení. „Příští rok máme v plánu trať přeznačit i ve Skiresortu Černá hora,“ poznamenal předseda Lokomotivy. V současné době se běžkaři orientovali podle malých směrových značek ve tvaru trojúhelníku, nyní jsou kolem trati umístěné pěkné velké cedule. „Opravili jsme i tyče, takže to bude hezké moderní značení,“ pravil Petr Musil.

Samotná trať jinak žádné změny nedozná a potáhne po stejných cestách, jako se běhává v posledních letech. „Sněhu je dostatek po celé trati - kvalitního, pěkného, rychlé, lehkého,“ přiblížil ředitel závodu podmínky v Krkonoších. Předpověď počasí na sobotu nehlásí, že by mělo dojít ke změnám podnebí, a tak se závodníci mohou těšit na parádní pojezd. „Máme domluvené s oběma skireály, že celý týdne před závody budou připravovat tratě, takže v těchto podmínkách to bude skvělé lyžování, jak pro klasiky, tak volnostylaře,“ dodal Musil.

Na start se v sobotu ráno ve skiareálu Svatý Petr se má postavit zhruba šest až sedm stovek lyžařů.

A víte, že tento legendární závod, který je nejstarším českým lyžařským podnikem v republice, dal vznik dnes mnohem populárnější Jizerské 50? Když se totiž parta libereckých horolezců nemohla domluvit, v jakém složení družstva pojede, uspořádala si pod Ještědem nominační závod, z něhož se posléze vyvinula Jizerská 50.

„Krkonošská 70 má opravdu velkou tradici. Je škoda, že dnešní lyžaři už nemohou jezdit po trati, co jsme jezdili my, kdy jsme opravdu jeli po hřebenech. V kopačkách jsme vyběhli ze Špindlu na Zlaté návrší, tam jsme sundali kopačky, odhodili přebytečně věci a upovali jsme přes Voseckou, Labskou, Martinovku ke Špindlerovce, přes celé hory k Pražské a zase zpátky,“ vzpomínal Petr Musil, který pamatuje i závody, kdy se startovalo ve Strážném. „Doma mám ještě i kulaté odznaky, takových je nás pár,“ poukázal bývalý lyžař, jenž svou první sedmdesátku odběhl ještě doby žák deváté třídy.

Jelikož jezdíval v týmu se staršími lyžaři, jako Karel Nývlt, Zdeněk Böhm, Rudolf Kasper a další, musel s nimi absolvovat dění i po závodě. A protože byli v cíli většinou první, tak pak mnoho hodin čekali v restauracích ve Špindlu na vyhlášení. „V mém věku to bylo možná horší než samotná sedmdesátka. Ale bylo to hrozně fajn,“ usmál se.

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965

logo stopa pro zivot