Vše se zvládlo bez větších zádrhelů, je spokojený ředitel závodu Krkonošské 70

Trutnov - Ukočírovat závod, do kterého se přihlásí sedm set lyžařů, není pro pořadatele žádná sranda. Krkonošská 70 v běhu na lyžích však už má za sebou pořádnou tradici a sám současný ředitel závodu a předseda pořádající trutnovské Lokomotivy Petr Musil patřil v minulosti mezi aktivní účastníky, takže ví, co jej zapotřebí. „Ze strany závodníků nemám do dneška žádné poznatky, že by bylo něco špatně,“ tvrdí po letošním 63. ročníku nejstaršího českého běžkařského závodu.

Jakou jste prožil první březnovou sobotu v Krkonoších?

Otázku bych rozšířil na celý první březnový víkend, který byl pro nás velice náročný. Z Trutnova do Špindlu jsme odjížděli už v pátek a ve tři hodiny jsme tam otevírali závodní kancelář, která fungovala až do deseti hodin. Ve stanu nám ale nefungovalo vyhřívání, takže jsme tam dost trpěli. Velkou oběť podstoupila hlavně děvčata, která realizovala přihlášky. Ta byla opravdu zkřehlá. Všichni jsme to ale vydrželi, úkoly jsme zvládli a byli jsme zase připraveni v sobotu ráno v šest zahájit další vydávání čísel. Vše se stihlo řádně a včas, takže v osm hodin mohl starosta Trutnova Ivan Adamec odstartovat závod hlídek. (Trutnovský starosta takhle startoval Krkonošskou 70 už po osmnácté – pozn.) Starty kategorií letos poprvé probíhaly dle pevného časového harmonogramu a nebyly žádné prostoje.

Jako pořadatelé jste museli řešit nějaký organizační zádrhel?

Byly to běžné organizační věci. Jelikož se na přípravě závodu kromě nás podílí i Skiareál Špindlerův Mlýn, kolegové ze Stopy pro život, Horská služba a třeba značení tratí nám zabezpečuje samostatná fyzická osoba se skútrem, jsou logistika a koordinace závodu na místě poměrně náročná záležitost. Vše se ale zvládlo bez jakýkoliv větších zádrhelů, když vše bylo vykomunikováno na místě. Ze strany závodníků nemám do dneška žádné poznatky, že by bylo něco špatně. Ba naopak jsme obdrželi celou řadu děkovných mailů za pěkné uspořádání závodu a kvalitní stopy.

Bylo vydáno 701 startovních čísel. Jste s tímto počtem závodníků spokojeni?

V celém letošním seriálu běžeckých akcí Stopy pro život došlo ke snížení účastníků. Na horách sice byl sníh kvalitní, ale protože nikde jinde nebyl, nestihli se asi sportovci na závody tak připravit, což vedlo k poklesu účasti. Našemu závodu se to samozřejmě také nevyhnulo a oproti loňsku, kdy 800 běžkařů byl však v podstatě rekord za posledních šest let, to spadlo o stovku. My ale říkáme, že 600 závodníků je pro nás v současné době minimum, 800 závodníků je top, měli jsme 701, takže my jsme spokojeni.

Absolutní vítězové 63. ROČNÍKU K70

70 km hlídky

Kasper Swix team (Jan Fišnar, Petr Holub, Karel Randák, Petr Javůrek, Tomáš Veber) 4:03:06,6

50 km hlídky muži

Olfin Car Ski team Trutnov (Dušan Hejl, Michal Karlík, Viktor Kuhn, Jan Melišík, Pavel Vondráček) 3:31:13,5

50 km hlídky ženy

Žižkovský Tygři C (Martina Bochenková, Tereza Hnátková, Petra Kracíková, Michaela Sikorová, Zuzana Weisssová) 4:12:13,4

25 km hlídky veteráni

Geoobchod SÚADC (Zdeněk Bílý, Miloš Broulík, Edvar Ehler, Václav Farář, Jiří Pšenička) 2:24:32,8

25 km hlídky ženy

DB Tragédky (Barbora Dontová, Ingrid Jarošová, Apolena Ondráčková, Vanda Ondráčková, Nikol Richterová) 2:03:00,5

50 km jednotlivci muži

Petr Pavel (Olfin Car Ski team Trutnov) 2:42:18,9

50 km jednotlivci ženy

Helena Randáková (ČKS SKI Jilemnice) 3:04:20,5

25 km jednotlivci muži

Štěpán Kaliba (Mercedes Benz Atomic Salomon Team) 1:08:28,4

25 km jednotlivci ženy

Kristýna Černá (Rossignol racing team) 1:19:36,7

 

V předešlé odpovědi jste už naznačil, že spokojenost panovala i ze strany závodníků. Jaké připomínky jste si vyslechli v cíli?

Jak jsem řekl, za kvalitu běžeckých stop jsme byli pochváleni, což ale bylo dané i klimatickými podmínkami. Celý týden před závodem mrzlo, takže stopy byly tvrdé v celé šířce. Na trati se vytvořila krásná deska, jakou jste mohli vidět třeba na olympiádě. Co se týká tratě, startu, občerstvení v cíli, kde jsme měli i borůvkové a jahodové knedlíky, což běžně nebývá, bylo vše velice kladně hodnoceno. Kladná hodnocení zazněla letos i na občerstvovačky na trati, především na osoby, které vykonávaly tuto činnost. Jejich přístup k závodníkům byl prý skvělý.

Po loňském ročníku jste dali na některé názory a zrušili závod fatbiků či otevřeli hlavní trať ženám (startovalo 7 žen - pozn.). Co můžeme čekat na Krkonošské 70 příští rok?

Samozřejmě pro příští rok máme na řešení také nějaké věci, ale jen dílčí, jako je například uskladnění a vydávání batohů a další drobnosti. Ale nemyslím si, že by se tam mělo dít zásadně něco nového, co se týká sportovní stránky. Určitě dojde k dalšímu rozvoji zabezpečení závodu, především doděláme vyznačení tratě i ve skiareálu Černá hora. Ti, co přijedou příští rok, určitě zaznamenají další novinky. Já věřím, že pokud se nám příští rok podaří udržet stejnou připravenost jako letos, tak to bude zase dobře odvedená práce.

Letos počtvrté v řadě vyhráli hlavní trať závodníci Kasper Swix teamu. Myslíte, že se příští rok už najde někdo, kdo je sesadí z trůnu?

No, bude to těžké. Letos Kasper Swix team musel na poslední chvíli udělat dvě změny, takže se dá předpokládat, že to nebyla úplně ta nejsilnější sestava, a přesto vyhráli poměrně suverénně. Z trati jsme měli informace, jak to vypadá na předních místech, měli jsme vytipovaná družstva n vítězství, a Kasper Swix team na všech kontrolách vedl a měl závod pod kontrolou. Dá se předpokládat, že mají v zásobě poměrně hodně kvalitních běžců, takže si myslím, že vyhrají i za rok. Asi bych si na ně vsadil, možná víc než letos.

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965

logo stopa pro zivot